Rekonštrukcie smrekových porastov a zalesňovanie kalamitných plôch - Lesníctvo 21. storočia

01.05.2011 00:00

 

Obsahová orientácia kurzu je sofistikovať a racionalizovať systém pestovných opatrení pri zakladaní a formovaní štruktúry zmiešaných porastov na kalamitných plochách a rozpadajúcich sa mladých smrekových porastov hlavne v orografických celkoch Kysuckých a Oravských Beskýd, Vysokých a Nízkych Tatier, Spišskej Magury s cieľom využiť ich existujúcu objemovú produkciu, zapojiť do kreovania nových porastov prírodné procesy a zabezpečiť ich trvalo udržateľný rozvoj. S ohladom na dynamiku rozpadu vyvstáva otázka akútnych poznatkov o postupoch pre sanáciu kalamitných plôch a stabilizáciu ohrozených smrekových porastov.

Cieľom kurzu je získanie poznatkov o princípoch a zásadách tvorby stabilnejších porastov tvorených pôvodnými drevinami, praktických skúseností pri analýze kalamitných plôch a ich zalesňovaní (zalesňovací projekt) v daných orografických celkoch. Získať praktické skúsenosti pri zakladaní a počiatočnom pestovnom usmerňovaní porastov s pôvodným drevinovým zložením so zámerom eliminovať negatívny vplyv biotických (podkôrny hmyz) a abiotických činiteľov. Osobitnou problematikou riešenia bude revitalizácia mladých smrekových porastov pomocou podsadieb resp. predsadieb s navrhnutými pestovnými postupmi, ktoré budú využívať poznatky o vývojových a regeneračných procesoch pôvodných lesných ekosystémov.

Rozsah: 22 hodín (2,5 dňový kurz) z toho 10 hodín prednášok a 12 hodín praktických cvičení realizovaných v Oravských Beskydách.

Profil absolventa:
Absolventi získajú teoretický základ a praktické skúsenosti potrebné pre zakladanie nových porastov (zalesňovací revitalizačný projekt) a pestovné usmerňovanie zmiešaných porastov pôvodných drevín (jedľa, buk) a smreka (podsadba), ktoré bude zamerané na zvýšenie ich odolnostného potenciálu v zmysle trvalo udržateľného obhospodarovania lesa. Uplatňovaním uvedených pestovných postupov bude možné zvýšiť stabilitu novovytvorených porastov pôvodných drevín, znížiť náklady na ich obnovu a tým dosiahnuť ich trvalo udržateľný rozvoj.

Cieľové skupiny:
Zamestnanci v praxi lesného hospodárstva, vlastníci a užívatelia lesa vo všetkých formách jeho vlastníctva (Lesy SR, mestské, cirkevné, obecné lesy, urbariáty, komposesoráty atď.)

Gestor: prof. Ing. Milan Saniga, DrSc.


Dokumenty:
Metodika preplácania cestovného - Metodika preplácania cestovného účastníkom kurzu definuje podmienky, pri ktorých je možné požadovať preplatenie cestovných nákladov - pri použití verejnej dopravy, služobného resp. osobného auta.

Kontaktná osoba: Jozef Sklenár

Termín: máj 2011 (predbežne)

Cena: pre cieľové skupiny je účasť bezplatná

Telefón: 045/ 5206 519

E-mail: sklenar@vsld.tuzvo.sk


 

Späť